FILLERS
Filler behandling är något för dig som vill förbättra ditt utseende på ett  naturligt och diskret sätt. Filler består av hyaluronsyra som finns naturligt i vår kropp. Dess främsta uppgift i huden är att hålla den fuktig, ge volym, samt att bidra till bildandet av ny vävnad. När vi åldras minskar mängden hyaluronsyra i kroppen vilket bidrar till att huden tappar sin ungdomliga spänst och lyster. Det leder till uppkomst av rynkor och veck. En fillersbehandling kompenserar detta genom att tillföra hyaluronsyra som bygger upp, återfuktar, slätar ut och föryngrar hudens struktur. Vanliga områden att behandla är läppar, kinder, nasolabialveck och suramungipor.

Syftet med behandlingen kan vara att korrigera asymmetrier eller skapa/återställa volym. Hyaluronsyran i fillern är inte permanent utan bryts ned som vanlig hyaluronsyra i kroppen. Hållbarheten påverkas av behandlingsområde och av yttre faktorer. Vid vissa behandlingsområden använder man en filler med större viskositet vilket ger längre hållbarhet ex. behandling av kinder. Yttre faktorer som påverkar nedbrytningen är bla UV ljus, fria radikaler, oxiderande ämnen och naturligt förekommande enzym i kroppen.

ATT TÄNKA PÅ INNAN EN FILLER BEHANDLING:

Du får ej vara gravid eller amma

Inte ha en pågående infektion i kroppen, feber eller stark sjukdomskänsla.

Undvik blodförtunnande medel som Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Magnecyl), inflammationsdämpande mediciner som Ibuprofen (Ipren), Diklofenak (Voltaren), Naproxen (Pronaxen), naturmediciner som Ginkgo och Ginseng samt kosttillskott så som vitamin E, vitamin C och Omega-3 helst i 2 veckor innan. Om du tar blodförtunnande mediciner som Waran eller Eliquis är det bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning innan din behandling.

Bra att undvika alkohol minst 5 dagar innan.

Inte behandlas med antibiotika eller annan medicinering som påverkar nervsignalering.

Välj behandlingsdag då man inte ska träna samma kväll.

Du ska vara minst 18 år.

Vid alla behandlingar med nålstick finns risk för blåmärken i behandlingsområdet. Vid läppbehandling uppstår även en sticksvullnad direkt efter men svullnaden kan även öka på sig och sitta i upp till tre dagar innan den avtar. Det kan därför vara bra att inte ha något viktigt inplanerat dessa dagar. Hur man reagerar är individuellt och även olika från varje behandling.

Ha realistiska förväntningar. Vissa resultat behöver byggas upp stegvis. Faktorer som påverkar är volymförlust, behandlingsmål och anatomins begränsningar.

ATT TÄNKA PÅ EFTER EN FILLER BEHANDLING:

Ingen fysisk aktivitet, bastu eller solarium på 24h.

Använd inte makeup på området i minst 12h.

Vid läppbehandling ska inget gammalt läppsyl, läppglans, läppstift, läpppenna osv användas på minst 24h.

Vid läppbehandling ska man inte dricka något extremt varmt eller kallt på 4h, genom sugrör går bra eller ljummet.

Vid läppbehandling kan det pga bedövningen vara bra att undvika att äta 1h efter behandlingen.

BOTOX

Botox eller botulinumtoxin är ett välbeprövat ämne som använts i medicinska sammanhang sedan 1980-talet och i kosmetiska sammanhang sedan 1990-talet. Behandlingen är muskelavslappnande pga att nervimpulser blockeras och man därmed minskar en kraftig sammandragning av muskeln, oavsett om syftet är medicinskt eller kosmetiskt.

Botox blockerar nervimpuls överföring till muskeln och dämpar därmed rörelseförmågan i muskulaturen som ger upphov till rynkor. Detta resulterar i att dynamiska rynkor (rynkor som uppstår vid aktivering av muskulatur) slätas ut. I fall där statiska rynkor har bildats (rynkor synliga vid avslappnad muskulatur) kan det krävas att man kompletterar med en fillersbehandling eftersom botox i sig inte fyller ut rynkorna utan har sin verkan på muskulatur. I takt med att vi åldras förlorar huden elastin och kollagen. Detta i kombination med stark dynamisk muskulatur leder till att statiska rynkor uppstår. Botox är därför även en förebyggande behandling.

Rynkbehandling med botox lämpar sig särskilt väl för behandling av bekymmersrynkor, horisontella rynkorna i pannan och kråksparkar. Full effekt efter behandlingen syns inom 14 dagar. Hållbarheten är individuell och har ett spann på 3-6 månader.

ATT TÄNKA PÅ INNAN EN BOTOX BEHANDLING:

Du ska vara minst 18 år.

Du får ej vara gravid eller amma.

Inte ha en pågående infektion i kroppen, feber eller stark sjukdomskänsla.

Inte ha en neurologisk sjukdom som leder till nedsatt muskelkraft ex Myastenia gravis.

Du får ej ha en pågående medicinering som påverkar nervsignalering

Undvik blodförtunnande medel som Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Magnecyl), inflammationsdämpande mediciner som Ibuprofen (Ipren), Diklofenak (Voltaren), Naproxen (Pronaxen), naturmediciner som Ginkgo och Ginseng samt kosttillskott så som vitamin E, vitamin C och Omega-3 helst i 2 veckor innan. Om du tar blodförtunnande mediciner som Waran eller Eliquis är det bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning innan din behandling.

Välj behandlingsdag då du inte ska träna samma kväll och var medveten om att med alla behandlingar där nålstick är involverade finns risk för blåmärken.

ATT TÄNKA PÅ EFTER EN BOTOX BEHANDLING:

Det tar mellan 4-8h tills de små insticksställena har slutit sig. Håll det behandlade området rent och pilla så lite som möjligt på det.

Ingen fysisk aktivitet på 24h

Inte massera det behandlade området på 24h.

Undvika stark sol direkt efter behandlingen.

Försöka vara i upprättläge i 4h efter behandlingen.

Inte genomföra någon behandling (massage, ansiktsbehandlingar osv) tills botoxen har haft full effekt dvs efter två veckor.