top of page

PRP Hår

En PRP behandling hår (Platelet Rich Plasma) är hårbehandling för personer som har problem med håravfall samt för patienter som redan har genomgått en hårtransplantation. Känner du att ditt hår upplevs tunnare eller att du tapper mer hår än vanligt? Så kan denna behandling kanske vara en lösning för dig. Vi har lång erfarenhet av PRP-behandlingar, vilket är en trygghet för dig som patient.


VAD ÄR PRP?

Det är en naturlig behandling som innebär att vi tar ungefär ett rör med blod från patienten. Blodet centrifugeras sedan för att skilja ut plasma med mycket blodplättar (trombocyter) från resten av plasman och röda blodkroppar. Dessa koncentrerade blodplättarna är 3-5 gånger fler än det i naturliga blodet. Den trombocytrika plasman injiceras därefter med små stick i hårbotten. Blodplättarna ger där ifrån sig tillväxthormoner som sätter igång blodcirkulation och celldelning, vilket i sin tur leder till att svaga hårsäckar återhämtar sig. Denna metod fungerar även för att ge transplanterade hårsäckar den extra näring som de kan behöva för att börja producera hår.

Image by Johny Georgiadis

TID & ANTAL

60 min per behandling. 3-6 antal behandlingar totalt.

INDIKATION

- Håravfall
- Försämrad hårkvalitet
- Tunt livlöst hår
- Klåda i hårbotten

RISKER

- Efter din PRP behandling är en lättare rodnad, ömhet och en mindre svullnad vanligt. Även lättare blåmärken kan förekomma vid insticksställena, dessa försvinner inom några dagar.

SCHEMA

- Konsultation
- Behandling

Anchor 1

Vanliga frågor

Att tänka på innan behandling:

Enligt lag måste alla injektionsbehandlingar föregås av en konsultation minst 48h innan behandling. Detta gäller för alla nya injektionskunder samt om det passerat mer än 6 månader sedan din senaste behandling.

- Du ska vara minst 18 år

- Du får ej vara gravid eller amma

- Inte ha en pågående infektion i kroppen, feber eller stark sjukdomskänsla.

- Bra att undvika alkohol minst 5 dagar innan.

- Inte behandlas med antibiotika eller annan medicinering som påverkar nervsignalering.

- Välj behandlingsdag då man inte ska träna samma kväll.

- Undvik blodförtunnande medel som Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Magnecyl), inflammationsdämpande mediciner som Ibuprofen (Ipren), Diklofenak (Voltaren), Naproxen (Pronaxen), naturmediciner som Ginkgo och Ginseng samt kosttillskott så som vitamin E, vitamin C och Omega-3 helst i 2 veckor innan. Om du tar blodförtunnande mediciner som Waran eller Eliquis är det bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning innan din behandling.


Att tänka på efter behandling:

- Det tar mellan 4-8h tills de små insticksställena har slutit sig. Håll det behandlade området rent och pilla så lite som möjligt på det.

- Ingen fysisk aktivitet på 24h

- Inte massera det behandlade området på 24h.

- Undvika stark sol direkt efter behandlingen.

- Försöka vara i upprättläge i 4h efter behandlingen.

- Inte genomföra någon behandling (massage, ansiktsbehandlingar osv) tills botoxen har haft full effekt dvs efter två veckor.

Image by Johny Georgiadis

Hur fungerar det?

Det är en behandling krävs initialt tre stycken behandlingar till att börja med. Men redan efter första behandlingen efter 3-4 veckor kan man ofta notera att håravfallet minskar. Efter en månad gör man sin andra behandling. Det vi har sett är att patienter som genomgått en PRP- kur har en märkbar hårtillväxt och tjocklek inom 3-6 månader. En annan positiv respons med behandlingen är att patienter som har kronisk irritation eller klåda i hårbotten brukar märka att det avtar efter en behandling. För att sedan bibehålla de positiva resultaten rekommenderas ibland enstaka behandlingar mer sällan.


Det nya håret som växer ut brukar oftast vara tjockare och av bättre kvalitet. Behandlingen kan utföras på hela eller delar av hjässa, ögonbryn och skäggväxt. PRP kan även användas på andra delar av kropp som ansikte, hals, dekolltage och händer. Dessa områden är dom som åldras först och PRP kan ger en föryngrade effekt på dessa områden. Ju tidigare du börjar med behandlingen desto bättre resultat man få om man svarar på behandlingen.


PRP har gett framgångsrika resultat på Alopecia areata som är en sjukdom där immunsystemet angriper hårsäckarna och orsakar fläckvis håravfall.

bottom of page