top of page

Botox

Botox eller botulinumtoxin är ett välbeprövat ämne som använts i medicinska sammanhang sedan 1980-talet och i kosmetiska sammanhang sedan 1990-talet. Behandlingen är muskelavslappnande pga att nervimpulser blockeras och man därmed minskar en kraftig sammandragning av muskeln, oavsett om syftet är medicinskt eller kosmetiskt.


Rynkbehandling med botox lämpar sig särskilt väl för behandling av bekymmersrynkor, horisontella rynkorna i pannan och kråksparkar. Full effekt efter behandlingen syns inom 14 dagar. Hållbarheten är individuell och har ett spann på 3-6 månader.

Image by Johny Georgiadis

TID & ANTAL

30 min per behandling. 3-4 gånger per år för hållbar effekt.

INDIKATION

- Medicinskt avancerad Botox så som mot svettningar, migrän med mera

- Asymmetrier

- Rynkor

RISKER

Riskerna är begränsade. Behandlingen utförs alltid av en legitimerad sjuksköterska.

SCHEMA

- Konsultation
- Botoxbehandling

Anchor 1

Vanliga frågor

Är behandlingen smärtsam?

Behandlingen upplevs väldigt olika från person till person. Hur mycket det känns beror också på valt område.


När ser jag resultat?

Full effekt efter behandlingen syns inom 14 dagar. Hållbarheten är individuell och har ett spann på 3-6 månader.


Att tänka på innan behandling:

Enligt lag måste alla injektionsbehandlingar föregås av en konsultation minst 48h innan behandling. Detta gäller för alla nya injektionskunder samt om det passerat mer än 6 månader sedan din senaste behandling.

- Du ska vara minst 18 år

- Du får ej vara gravid eller amma

- Inte ha en pågående infektion i kroppen, feber eller stark sjukdomskänsla.

- Bra att undvika alkohol minst 5 dagar innan.

- Inte behandlas med antibiotika eller annan medicinering som påverkar nervsignalering.

- Undvik blodförtunnande medel som Acetylsalicylsyra (Aspirin, Albyl, Magnecyl), inflammationsdämpande mediciner som Ibuprofen (Ipren), Diklofenak (Voltaren), Naproxen (Pronaxen), naturmediciner som Ginkgo och Ginseng samt kosttillskott så som vitamin E, vitamin C och Omega-3 helst i 2 veckor innan. Om du tar blodförtunnande mediciner som Waran eller Eliquis är det bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell nedtrappning innan din behandling.


Att tänka på efter behandling:

- Det tar mellan 4-8h tills de små insticksställena har slutit sig. Håll det behandlade området rent och pilla så lite som möjligt på det.

- Ingen fysisk aktivitet på 24h

- Inte massera det behandlade området på 24h.

- Undvika stark sol direkt efter behandlingen.

- Försöka vara i upprättläge i 4h efter behandlingen.

- Inte genomföra någon behandling (massage, ansiktsbehandlingar osv) tills botoxen har haft full effekt dvs efter två veckor.

Image by Johny Georgiadis

Hur fungerar det?

Botox blockerar nervimpuls överföring till muskeln och dämpar därmed rörelseförmågan i muskulaturen som ger upphov till rynkor. Detta resulterar i att dynamiska rynkor (rynkor som uppstår vid aktivering av muskulatur) slätas ut. I fall där statiska rynkor har bildats (rynkor synliga vid avslappnad muskulatur) kan det krävas att man kompletterar med en fillersbehandling eftersom botox i sig inte fyller ut rynkorna utan har sin verkan på muskulatur. I takt med att vi åldras förlorar huden elastin och kollagen. Detta i kombination med stark dynamisk muskulatur leder till att statiska rynkor uppstår. Botox är därför även en förebyggande behandling.

bottom of page