top of page

Fractionell laser

Fraktionerad laser är en laserbehandling som utförs för att uppnå hudföryngring. Vid behandlingen använder man mikroskopiska laserstrålar för att stimulera produktionen av kollagen och elastin i huden. Effekten som uppstår får rynkor att bli mindre framträdande, ärr att blekna och reduceras och bruna fläckar blir mindre synliga. Ordet fraktionell syftar till att detta är en fraktionerad laserbehandling. Innebörden är att det är en mindre aggressiv laser som riktar sig till specifika delar av huden (alltså en fraktion=Bråkdel av huden). Vanligtvis utförs behandlingen i ansiktet, på ryggen, bröstet eller händerna men den går att använda i princip var som helst på kroppen.


Fraktionell laser är en specialiserad fraktionerad laser där vi med en noggrant kontrollerad behandling gör tusentals mikroskopiska “stick” i huden, för att ny, frisk hud ska läka fram och gradvis och försiktigt ersätta den gamla. På detta sätt reduceras exempelvis hudbrisningar som man kan få efter en graviditet och som många tror är omöjliga att behandla.

Image by Johny Georgiadis

TID & ANTAL

15-40 min per behandling. 4-5 st behandlingar beroende på indikation och djup.

INDIKATION

- Akne ärr
- Kirurgiska ärr
- Vårta / fettknöl
- Hudbristningar
- Fina linjer & rynkor
- Pigmentfläckar
-Bristningar efter graviditet

RISKER

- Rodnad
- Svullnad
- Torrhet

SCHEMA

- Rengöring
- Behandling

Anchor 1

Vanliga frågor

Är behandlingen smärtsam?

Beroende på valt område/indikation så kan smärtan upplevas olika från person till person. Vi bedövar inte området då det finns en risk för sämre läkning och brännblåsor.


När ser jag resultat?

Behandlingsresultatet är progressivt vilket innebär att resultatet blir bättre och bättre och slutresultatet ses först efter ca sex månader.


Att tänka på innan behandling:

- Vi utför ej laserbehandling på dig som har pågående/har haft någon form av cancerdiagnos

- Får ej utföras på gravida/ammande

- Huden skall inte utsättas för sol eller solarium 4 veckor innan behandling eller under behandlingsperioden. Du ska därför inte vara solbränd när du kommer för din behandling, inte heller på minst 3 månader efter behandling.

- Preparat som innehåller retinoider (A-vitaminsyror), samt brun utan sol krämer, ska inte användas före och under behandlingsperioden

- Inte heller ljuskänsliga mediciner så som ex Isoteretionin och acnemediciner får användas i samband med laser. Rådfråga oss eller din läkare innan du bokar om du är osäker.

- Läs på om behandlingen du ska göra, vi skapar en kontrollerad skada av huden och det är därför viktigt att veta om vilka risker det finns och vad du ska tänka på för att få bästa resultat.

- Huden skall inte utsättas för sol under behandlingsperioden. Du ska därför inte vara solbränd när du kommer för din behandling, inte heller på minst 3 månader efter behandling.

- Boka en konsultation innan din laserbehandling så vi kan gå igenom dina mål med just din hud. Om du bokat en behandling men ångrar dig på plats är du fortfarande skyldig att betala för 100% av priset. Det är därför viktigt att du är helt säker på att du kan och vill utföra det du bokat.

- Påbörjar man medicinering som ökar ljuskänsligheten ex antibiotika, måste man avvakta med behandling under kuren men även två veckor efter avslutad kur.


Att tänka på efter behandling:

Första 12 timmar:

- Inte röra området

- Inga krämer/textilier får komma i kontakt med området eftersom att det kan torka fast

Efter 12 timmar:

- Ska du vistas utomhus ska du bära solskyddsfaktor 50 (Har du problem med pigmentfläckar sedan tidigare, är solljus strikt förbjudet, även i liten utsträckning.)

- Du bör använda solskyddsfaktor 50 eller högre utomhus och du bör fortsätta att använda hög solskyddsfaktor i 6 månader efter avslutad behandling

- En hudrodnad brukar vara kvar några dagar efter att huden fjällat, beroende på behandlingens styrka. Har enstaka ärr eller områden behandlats hårdare, kan denna hudrodnad finnas kvar uppåt 2-3 månader. Du kan enkelt dölja rodnaden med smink men det är viktigt att den är mineralisk, alltså öppen och genomsläpplig.

- Under första veckan ska inget smink användas och ingen träning.

Image by Johny Georgiadis

Hur fungerar det?

Vad kan en behandling med fraktionell laser göra?

  • Ge en jämnare, slätare och yngre hy.

  • Släta ut och minskar synliga rynkor

  • Minska porer och ojämnheter i huden

  • Ge hela huden en lätt uppstramning och föryngring

  • Minska synliga operationsärr och bristningar i huden

  • Dämpa acneärr

  • Stimulera kollagenet djupt nere i hudlagren och bidra till långsiktigt vacker och föryngrad hud


Huden kommer att vara röd efter behandlingen och kan ge ifrån sig en gul genomskinlig vätska de första dygnet. Du kan även vara allmänt svullen i området. Efter detta övergår huden till ett mörkbrunt och torrt tillstånd, och fjällar av yttersta skiktet inom 5-7 dagar från utförd behandling. Du kan även uppleva en lätt rodnad som kan hålla i sig upptill 3 månader.

bottom of page