top of page

Tatueringsborttagning

När man gör en tatuering brukar man tänka på framtiden och att det är något man ska leva med hela livet, men nu kan du ta bort/bleka din tatuering som du är missnöjd med. Med vår tatueringsmaskin Q-switchad ND:YAG laser, Medical CE klass 120, kan man ta bort/bleka tatueringar på ett så skonsamt sätt som möjligt.


Surgical Medical CE klass 120, Q-switchad Nd:YAG-laser med Fractionell handenhet är en helt unik utrustning på marknaden. Den har två olika våglängder, 1064nm (osynligt/infrarött ljus) och 532nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i tatueringen.

Image by Johny Georgiadis

TID & ANTAL

15-30 min per behandling. Antal behandlingar varierar beroende på tatuering och person.

INDIKATION

- Ångrad tatuering
- Blekning av tatuering inför eventuell cover-up

RISKER

- Rodnad
- Skorpor

SCHEMA

- Rengöring
- Behandling

Anchor 1

Vanliga frågor

Är behandlingen smärtsam?

Behandlingen är ganska smärtsam men vi kyler ner området innan vi behandlar som bedövar smärtan. Behandlingen går väldigt fort och på några sekunder är man färdig.


När ser jag resultat?

I de flesta fall försvinner tatueringen helt, och huden ser precis ut som innan du tatuerade dig. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Tyvärr kan man inte svara exakt på hur din tatuering kommer att se ut efter behandlingarna och hur många behandlingar som kommer att krävas eftersom alla människor är olika och således reagerar olika på laserbehandlingen.


På samma sätt är också alla tatueringar olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg dem har använt och vilket fabrikat den färgen hade. Rent allmänt så kan man dock säga att det blir bäst resultat på äldre tatueringar som är svarta och/eller har mycket mörka pigment.


Att tänka på innan behandling:

•Din tatuering ska vara minst 6 månader gammal.

•Du ska ej ha solat de senaste 4 veckorna innan behandling.

•Du ska ej vara gravid/amma.

•Du ska ej använda mediciner som gör dig uv-känslig.

•Du ska ej använda Emlakräm eller dylikt innan behandling.

•Du ska ej ha fått diagnosen cancer.

•Du ska ej ha pacemaker eller hjärt-eller kärlsjukdomar.


Att tänka på efter behandling:
Nästan direkt under behandling blir det en rodnad på huden, men det brukar avta inom några dagar. En del får skorpbildning och små blåsor på tatueringen under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter ungefär två veckor. Här måste man dock komma ihåg att inte pilla sönder och ta bort skorpor och blåsor på grund av infektionsrisken, och eventuell ärrbildning. I en del fall blir det inga skorpor eller blåsor, men det betyder inte att behandlingen tagit sämre.

Image by Johny Georgiadis

Hur fungerar det?

När man tar bort tatueringar så riktar man munstycket från lasermaskinen mot din tatuering, sedan skjuts det iväg korta laserpulser som träffar tatueringspigmentet. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till mindre delar. De bryts sedan ner av hudens makrofager (ätarceller – en typ av vita blodkroppar). Det nedbrutna pigmentet forslas sedan bort av kroppens lymfsystem.

Detta är en långsam process för kroppen som pågår under cirka 1-2 mån efter behandlingstillfället, därför upprepas behandlingen med 4–8 veckors mellanrum tills tatueringen bleknat bort.

bottom of page